5 tévhit a katáról1️:Nem kell könyvelő. Miután a KATA törvényen kívül egyéb törvények is vonatkoznak a katás egyéni vállalkozóra (pl. az áfatörvény), egy kis spórolással nem érdemes egy komolyabb büntetést kockáztatni. Pl. tisztában vagy vele, hogy alanyi adómentes katásként is előfordulhat, hogy ÁFA-bevallás beadására vagy kötelezett?

2️:Nem kell költségszámlát gyűjteni. Alapvetően ez ott megdől, hogy a szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartását a katásnak is vezetnie kell, amibe a számlatömbről szóló számla adatait be kell vezetni. Ezenkívül, ha a katás ÁFA-körös, akkor a költségeiről is kell analitikát vezetnie.

3️:A katás nem áfás. A katás is választhatja az általános szabályok szerinti ÁFA-fizetési kötelezettséget. Sőt, amennyiben eléri a 12 millió forintos határt, kötelezően át kell térnie az ÁFA-körbe, s az áttérést követő két évben ettől nem térhet el.

4️:Nem kell bankszámla. Ez csak részben igaz - amennyiben áfás katás vagy, kötelező vállalkozói bankszámla nyitása.

5️:Ha csak egy helyről van bevétel, akkor bújtatott munkaviszony. Önmagában az egy helyről származó bevétel még nem jelent bújtatott munkaviszonyt. A KATA-törvény 7 körülményt ír le, ezek ismeretében lehet csak ezt eldönteni. Ez csak egy kis apró szösszenet, ezenkívül számos témáról most nem esett szó a KATA-val kapcsolatban. A fentiekből is látható, a média által sulykolt kijelentés, miszerint a KATA adózási mód végtelenül egyszerű, és még könyvelő sem kell hozzá, erősen megtévesztő.

Ha maradtak még kérdések benned, keress minket bizalommal!