Adómérséklés

Áprilisban megannyi kormány rendelet jelent meg, de az egyikre szeretnénk újra visszatérni, mert úgy gondoljuk, hogy mindenkinek érdemes élni a rendelet adta lehetőséggel, akit érint a járványhelyzet. A 140/2020. (IV.21.) Kormány rendelet alapján egyebek mellet lehet kérni halasztást, részletfizetést és adómérséklést.
A 12.§ a veszélyhelyzet megszűnését követő 30-ik napig lehetőséget ad halasztási vagy részletfizetési kérelemre. Ez maximum 5 millió forint összegű adóra vonatkozik. Ezt egy esetben lehet kérni, maximum 6 havi pótlékmentes halasztásra, vagy maximum 12 havi pótlékmentes részletfizetésre. Ez azokra vonatkozik, akiknek a fizetési nehézsége a veszélyhelyzetre vezethető vissza.
A 13. § viszont egy maximum 20-os adótartozás mérséklésre ad lehetőséget. A feltételek itt is ugyanazok, egyszeri alkalommal, a veszélyhelyzet megszűnését követő 30-ik napig kérhető és valószínűsíteni kell itt is, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre visszavezethető. Ez viszont csak egyetlen adónemre kérhető!
Annyit még érdemes tudni, hogy amennyiben a mérséklést választjuk, akkor a fennmaradó adóra már nem kérhető részletfizetési lehetőség.
Mindkét kérelem illetékmentes és 15 napon belül elbírálják.
Tehát akár maximum 1 millió Ft adótartozást is elengedhetnek, érdemes végiggondolni a lehetőséget!

Az Emt Csapata